Interview tekst schrijven: handige tips

Heb je een interview afgenomen en is het nu tijd om de bijhorende tekst te schrijven? Dan komt het vaak voor dat een schrijver vastloopt. Een tekst voor een interview schrijven is namelijk niet een kwestie van het uitschrijven van de vragen met bijhorende antwoorden. Nee, je moet een pakkende stuk schrijven waarmee je de aandacht van lezers kunt trekken én behouden tot het einde. In dat geval is het fijn om handige tips bij de hand te hebben die je hierbij kunnen helpen. Als het helemaal niet lukt, dan heb je altijd de optie om een professional in te schakelen. Tekstschrijvers die veel ervaring hebben met het uitwerken van een interview tekst weten namelijk precies hoe zij een dergelijke opdracht creatief moeten aanpakken. In dit artikel kun je lezen hoe jij ervoor kunt zorgen dat je een kwalitatieve interview tekst krijgt.

Wat is een interview?

Om te weten hoe je een interview tekst moet schrijven, is het relevant om goed te weten wat een interview precies inhoudt. Een interview moet gezien worden als een vraaggesprek tussen meerdere personen. Vaak is er één persoon die de vragen stelt en beantwoorden de anderen de vragen. Er worden vragen gesteld om meer te weten te komen over een bepaalde persoon of onderwerp. De informatie die hieruit voortvloeit zal de interviewer vervolgens geschikt maken voor publicatie. Een interview kan onder andere gepubliceerd worden op een website, krant of tijdschrift. Je zal dan wel begrijpen dat het moet gaan om een interessant stuk. Je hebt namelijk veel websites, kranten en tijdschriften. Hoe zorg jij ervoor dat jouw interview de aandacht trekt van de lezers? Dit kun je enkel doen door een pakkende en kwalitatieve interview tekst op te stellen.

Handige tips voor opstellen interview tekst

Voor het schrijven van een interview tekst zijn er diverse handige tips die je kunnen helpen om een goede tekst neer te zetten. Een goede interview tekst trekt de aandacht van de lezer en probeert vervolgens om deze aandacht gedurende de tekst vast te houden.

Zorg voor een goede voorbereiding
Als er een interview wordt afgenomen, dan is het belangrijk dat er sprake is van een goede voorbereiding. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om de juiste vragen te stellen. Stel geen vragen waarvan je het antwoord al weet, dit is zonde van de tijd die je hebt. Als je begrijpt waar het daadwerkelijk over gaat, is het mogelijk om vragen te stellen waarbij er waardevolle informatie vrij wordt gegeven. Een interview waar waardevolle informatie uit voortvloeit,  zorgt ervoor dat de interview tekst ook waardevol is.

Wees geduldig
Als je aan de slag gaat met het schrijven van een interview tekst, is het goed om van te voren al te weten dat het veel tijd zal kosten. Zorg ervoor dat je voldoende achtergrond informatie hebt over de kandidaten, deze informatie kan je namelijk ook op een leuke manier verwerken in de interview tekst.

Gesprek opnemen is efficiënt
Als er een kandidaat is geïnterviewd door een ander, dan is het lastig om het verhaal om papier na te lezen. Een opgenomen gesprek is dan erg handig om bij de hand te hebben. Als je het interview laat uitwerken door een ander, is dit de beste manier om alle informatie toch goed door te geven.

Begin op tijd met uitwerken interview tekst
Een gouden tip is om op tijd te starten met de uitwerking van de tekst. Op deze manier heb je namelijk alles nog vers in je geheugen zitten waardoor het ook mogelijk is om de sfeer en het gevoel bij het interview te beschrijven. Dit zorgt voor een interessante tekst.

Inhoudelijke tips voor een goede interview tekst

Ook inhoudelijk zijn er handige tips te bedenken die je kunnen helpen om een goede interview tekst te schrijven.

Kies voor één tijdvorm in de tekst
Als je start met het schrijven van een interview tekst, is het verstandig om een tijdsvorm te kiezen. Soms hebben schrijvers het over ‘dit heeft ze gezegd’ en soms over ‘dit zegt ze’. Probeer te kiezen voor één tijdsvorm zodat de interview tekst één mooi geheel vormt.

Ga voor een pakkende kop
Een goede kop voor je interview tekst is onmisbaar. Een korte, pakkende kop zorgt ervoor dat de tekst vaker gelezen zal worden.

Een duidelijke opzet is relevant
Een tekst moet een duidelijke en logische structuur hebben. Probeer te kiezen voor een simpele opzet zodat iedereen de tekst gemakkelijk kan volgen.

Quotes mogen niet anders geformuleerd worden
Als je quotes wilt benoemen in je interview tekst, is het van belang dat je de informatie niet anders gaat verwoorden. Neem quotes daarom over op precies dezelfde manier als het is gezegd.  Zo kun je veel tijd besparen, als de geïnterviewde niet blij is met de woorden die in zijn/haar mond zijn gelegd, zal dat kunnen betekenen dat de tekst weer helemaal aangepast moet worden.

Voor wie is het artikel bedoeld?

Ken je doelgroep. Het is relevant om te weten voor wie het artikel bedoeld is. Op basis van deze informatie kun je bepalen of het relevant is om eventuele moeilijke vakjargon te vermijden. Een interview met een politicus voor op een nieuwswebsite mag lastige informatie bevatten. Als het artikel echter bedoeld  is om jongeren meer te leren over politiek in Nederland, zal de tekst ook anders opgesteld moeten worden. Informatie over de doelgroep is erg belangrijk om een kwalitatieve interview tekst op te kunnen stellen.

Schakel een professional in

Sector 7 werkt samen met specialisten die ervaring hebben met het uitwerken van diverse soorten interviews. De interview tekst wordt geschreven voor de doelgroep en hierbij hebben wij altijd oog voor de boodschap die overgebracht moet worden aan de lezers. Wij geven dagelijks alles wat we hebben om voor onze opdrachtgevers kwalitatieve interview teksten te schrijven. Tijdens het schrijven van deze teksten houden wij altijd rekening met SEO. Tegenwoordig is het namelijk voor elke ondernemer relevant om online vindbaar te zijn. Wij hebben geen standaard aanpak voor dergelijke interview werkzaamheden. Elk bedrijf is uniek en dat betekent dat we elke opdracht ook zo aanpakken. Zo komen we samen tot het beste resultaat.