Hoe schrijf je een goede tekst? Waardevolle tips en adviezen

Goede teksten zijn onmisbaar voor elke ondernemer en kunnen je helpen om als bedrijf te groeien. Een goede tekst kan er namelijk voor zorgen dat je zichtbaarheid wordt vergroot in zoekmachines zoals Google. Je kunt proberen om zelf een goede tekst te schrijven, maar tegenwoordig zijn er steeds meer ondernemers die de weg vinden naar ervaren tekstschrijvers en tekstbureaus. In dit artikel lees je alles over het schrijven van een goede tekst en vertellen wij je graag waar je terecht kunt voor de beste teksten.

Wat is een tekstschrijver?

Als je een tekstschrijver inschakelt voor goede teksten, dan heb je te maken met een professional die teksten schrijft voor opdrachtgevers. De schrijfopdrachten waar een tekstschrijver mee aan de slag gaat, kunnen erg van elkaar verschillen. Elke opdrachtgever zal namelijk andere eisen en voorwaarden hebben en dit zorgt voor andere resultaten. Een goede tekstschrijver kan hier goed mee omgaan en zorgt ervoor dat elke tekst voldoet aan de verwachtingen van de opdrachtgever. Als je een ervaren tekstschrijver inschakelt voor je schrijfopdracht, zorgt dit voor veel voordelen. Je hebt namelijk te maken met een professional die elke dag bezig is met het schrijven van goede en creatieve teksten. Dergelijke tekstschrijvers kunnen zich goed verplaatsen in de doelgroep en beschikken over een grote dosis creativiteit. Op deze manier zijn alle ingrediënten aanwezig om tot een goed resultaat te komen.

Wat voor soort teksten kun je afnemen?

Als je een tekstschrijver inschakelt dan kun je goede teksten afnemen in diverse vormen. Tekstschrijvers houden zich onder andere bezig met het schrijven van:

  • Teksten voor producten in webshops
    Producten in een webshop moeten worden voorzien van een pakkende tekst. De klant wordt op deze manier goed geïnformeerd. Zorg voor een overtuigende tekst zodat een potentiele klant eerder overgaat tot een aankoop.
  • Webteksten
    Op een website moeten teksten worden geplaatst. Met deze teksten kun jij je bezoekers informeren of amuseren. Een tekstschrijver kan paginateksten voor jou opstellen. Deze teksten zijn relevant omdat je op deze manier kunt communiceren met je klanten en potentiele klanten. Zorg ervoor dat je artikelen plaatst die van toegevoegde waarde zijn. De kans is dan groter dat bezoekers terug komen voor meer informatie.
  • Teksten voor folders en brochures
    Een folder of brochure moet een tekst bevatten die kort en krachtig is. Een tekstschrijver kan deze tekst voor jouw bedrijf formuleren.

Bovenstaande teksten zijn slechts enkele voorbeelden van teksten die je kunt afnemen bij een tekstschrijver. Natuurlijk zijn er veel andere schrijfopdrachten waar een tekstschrijver voor kan worden ingeschakeld.

De beste teksten: handige tips

Hoe kun je goeie teksten onderscheiden van slechte teksten? Hierbij kun je enkele handige tips raadplegen. Hieronder lees je de beste tips zodat je zelf ook aan de slag kunt met het schrijven van een goeie tekst.

Zorg voor een goede voorbereiding

Als je voor je website goede teksten wilt schrijven, is het aan te raden om voor het schrijven te starten met een goede voorbereiding. Dit kun je het beste doen door het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek. Tijdens dit onderzoek bekijk je op welke zoekwoorden veel wordt gezocht. Het zou namelijk jammer zijn als je lang bezig gaat met een tekst, en achteraf blijkt dat niemand geïnteresseerd is in het onderwerp. Als je weet welke zoekwoorden je kunt gebruiken in je teksten, is het mogelijk om hoger te scoren in zoekmachines zoals Google.

Aantrekkelijke titel
Een goede tekst heeft een pakkende titel. Zorg voor een titel waar je de aandacht van de lezer mee kan trekken. De titel kan gedurende het schrijven van de tekst aangepast worden. Meestal weet je na het schrijven van de tekst of de titel goed is gekozen.

Wat is je schrijfdoel?
Door een schrijfdoel te formuleren, is het gemakkelijker om een goede tekst op te stellen. Er zijn diverse schrijfdoelen die je kunt gebruiken. Wil jij de lezer overtuigen, informeren of amuseren? Als je weet wat het doel is, is het ook gemakkelijker om te beginnen met schrijven.

Start met een heldere inleiding
Een duidelijke inleiding zorgt ervoor dat de lezer gelijk begrijpt waar de tekst over gaat. Het is relevant om in de inleiding de aandacht van de lezer te trekken zodat de lezer benieuwd is naar de rest van de tekst. Je kunt de aandacht trekken door een herkenbare situatie te beschrijven of aandacht te geven aan een actualiteit over het onderwerp.

Een middenstuk is informatief
In het middenstuk moeten alle vragen van de lezer worden beantwoordt. Tussenkopjes zorgen ervoor dat de tekst een heldere structuur krijgt. Gebruik relevante tussenkopjes zodat de lezer weet waar de alinea over gaat.

Maak gebruik van afbeeldingen
Een goede tekst kun je aantrekkelijk maken door afbeeldingen toe te voegen. Ook heb je de mogelijkheid om een video toe te voegen in een artikel. Het is hierbij wel belangrijk dat je kiest voor afbeeldingen en video’s die passen bij de inhoud van de tekst.

Eindstuk
Een tekst kun je het beste afsluiten met een korte samenvatting. Hier kun je de lezer ook activeren om tot actie te komen. De lezer kan zich bijvoorbeeld aanmelden voor de nieuwsbrief,  gebruik maken van een aantrekkelijke korting of een gratis document downloaden.

Bovenstaande tips zullen je al een heel eind helpen om een kwalitatieve tekst te schrijven. Veel oefenen zorgt ervoor dat de kwaliteit van de teksten stap voor stap zal verbeteren.

Ervaren tekstschrijvers inschakelen voor goede teksten

Voor de beste teksten kun je aankloppen bij Sector 7. De tekstschrijvers die hier werkzaam zijn hebben veel ervaring met het schrijven van kwalitatieve teksten voor diverse soorten bedrijven. Of je nu op zoek bent naar een schrijver voor interessante blogartikelen of een tekstschrijver die een interview kan uitwerken, binnen ons kantoor hebben we altijd de juiste persoon voor jouw opdracht. Goede teksten zijn waardevol en zorgen ervoor dat een bedrijf zich kan ontwikkelen. Tijdens het schrijven van teksten, besteden wij altijd veel aandacht aan SEO. Tegenwoordig is het namelijk voor elke ondernemer onmisbaar om te werken aan online vindbaarheid en zichtbaarheid. Door te investeren in goede teksten, investeer je ook in je bedrijf.