Column schrijven? Zo doe je dat!

Je komt het vaak tegen, een stukje tekst in een tijdschrift of krant waarin de schrijver zijn of haar mening geeft over een onderwerp. Een column is een populaire tekstvorm die je nog vaak tegenkomt. Lezers vinden het namelijk interessant om de, vaak ongezouten, mening van anderen te horen over interessante onderwerpen.  Een column kan grappig zijn, maar het kan de lezer ook boos maken. Hier lees je wat een column precies is, krijg je handige tips om er zelf een te schrijven en kun je lezen waar je terecht kunt als je geïnteresseerd bent om columns te laten schrijven.

Wat is een column?

Een column is een korte tekst waarin je kennis kunt maken met de mening van de schrijver over een bepaald onderwerp. Meestal gaat het om situaties en onderwerpen die voor de meeste mensen herkenbaar zijn. Een column is bedoeld om emotie los te maken. De lezer moet iets voelen na het lezer van een column. Dit kan positief zijn, de lezer kan er blij of enthousiast van worden, maar het kan ook voor negatieve gevoelens zorgen. De lezer kan boos of verdrietig worden van de column. Het is bij een column belangrijk om te weten dat het niet de waarheid bevat, het gaat altijd om een persoonlijke kijk op een bepaald onderwerp of situatie.

Waar komt het woord column vandaan?

Column is Engels voor kolom. Hiermee werd vroeger de ruimte bedoeld die werd vrijgemaakt voor de tekst in een krant. Kranten en tijdschriften werken vaak langere tijd met dezelfde columnist. Op deze manier krijgen de lezers ook een band met deze persoon en is het voor hen nog leuker om de stukken te lezen met een persoonlijke mening.

Column schrijven? Handige tips

Als je graag zelf een kwalitatieve colum wilt schrijven, zijn er handige tips die je hierbij kunnen helpen. Allereerst is het relevant om aandacht te besteden aan de omvang van de column. Een column is niet lang. Vaak heb je te maken met een omvang van minimaal 200 tot maximaal 600 woorden. In dit korte stukje tekst is het belangrijk dat je een boodschap kunt overbrengen. Een column is om deze reden vaak kort en krachtig. Het is de bedoeling dat je met de tekst een emotie achterlaat bij de lezer. Om emotie los te kunnen maken bij de lezer, is het belangrijk dat je schrijft over een actueel onderwerp of een herkenbare situatie. De lezer moet namelijk wel weten waar het over gaat. Als je geen inspiratie hebt voor een goed onderwerp, dan is het aan te raden om je ogen goed open te houden. Op deze manier kom je vanzelf interessante onderwerpen tegen voor een column.

De tekst van een column moet vlot zijn en geen overbodige woorden bevatten. De lezer moet de tekst het liefst in één adem uit willen lezen. Dit betekent dat je de aandacht van de lezer niet mag verliezen. In een column is het geen probleem als je bepaalde situaties onder een vergrootglas neemt of gaat overdrijven. De tekst hoeft namelijk niet helemaal waar te zijn. Zorg er wel voor dat alle informatie die jij noemt bijdraagt aan de boodschap van de column. Een gouden tip voor een goede column is dat je  moet eindigen met een echte ‘knal’. De laatste zin moet namelijk voor de emotie zorgen bij de lezer. Als de laatste zin van een column niet goed is, is de kans groot dat de column in het geheel kracht verliest. Probeer dit te voorkomen door een goede zin te kiezen waar je mee kunt eindigen.

Hoe pak je het schrijven van een column aan?

Bovenstaande tips helpen je om inhoudelijk een goede tekst voor een column te schrijven. Om echter te kunnen starten met schrijven, is het relevant dat je een goed onderwerp kiest en een duidelijke mening hebt over dat onderwerp. De volgende stappen zorgen ervoor dat je een kwalitatieve column kunt opstellen:

  1. Kies een actueel of herkenbaar onderwerp uit
    Kijk om je heen om een geschikt onderwerp te vinden waar iedereen mee bezig is. Op deze manier kun je zorgen voor een herkenbaar column.
  2. Ontwikkel je mening over dit onderwerp
    Voor een column is het belangrijk om een mening te hebben over het onderwerp dat je hebt gekozen. Denk hier goed over na.
  3. Schrijf een kladversie
    In deze kladversie mag je alles schrijven wat je te binnen schiet over het onderwerk en je mening hierover. De tekst hoeft nog niet te kloppen. Het is niet erg om te overdrijven. Dit maakt de column juist krachtig.
  4. Laat de kladversie een tijdje liggen
    Door de kladversie een tijd te laten liggen, is het mogelijk om er daarna weer met een frisse blik mee aan de slag te gaan.
  5. Bewerk de tekst tot je tevreden bent
    De tekst die je nu hebt liggen kun je aanpassen tot je tevreden bent. Bedenk ook een passende krachtige titel voor je column. Zorg voor een verrassend einde zodat je de lezer aan het denken kunt zetten.
  6. Klaar? Lees de column voor
    Als je klaar bent, helpt het om je tekst hardop voor te lezen. Probeer de toon te houden alsof je tegen je beste vriendin of partner praat. Op deze manier heb je grote kans dat de lezer zich aangesproken voelt door jouw column.

Specialisten aan de slag met jouw columns

Als je op zoek bent naar professionele tekstschrijvers voor column teksten, dan heb je deze gevonden. Sector 7 werkt samen met specialisten die dagelijks column teksten schrijven. Onze schrijvers bekijken altijd eerst wat de doelgroep is en wat het doel is van de column. Op deze manier is het mogelijk om een kwalitatieve column tekst op te leveren die de lezers ook daadwerkelijk zal aanspreken. Als een column tekst online zal worden geplaatst, dan zorgen wij ervoor dat er aandacht is voor SEO. Tegenwoordig is het namelijk relevant dat je goed vindbaar bent in zoekmachines zoals Google of Bing. Op deze manier kunnen we werken aan een mooie en kwalitatief resultaat waar beide partijen trots op kunnen zijn.