Is het mogelijk om een Google review te verwijderen? Tips en adviezen om hiermee om te gaan

Klanten hebben de mogelijkheid om hun mening over bedrijven online te delen. Als ondernemer heb je hier weinig tot geen invloed op. Als je veel negatieve Google reviews hebt ontvangen, dan bestaat de kans dat potentiele klanten hier waarde aan gaan hechten en liever een dienst of product afnemen bij één van je concurrenten. Als ondernemer wil je dit natuurlijk graag voorkomen. Is het mogelijk om een Google review te verwijderen? Hier lees je er alles over.

Om wat voor Google review gaat het?

Als we het hebben over google reviews laten verwijderen, dan kan het gaan om reviews die je zelf hebt geschreven of reviews die je als bedrijf hebt ontvangen. Of je een Google review gemakkelijk kunt verwijderen, is afhankelijk wat voor soort review het betreft. In sommige gevallen zou je als ondernemer haast willen dat je de Google reviews kunt uitschakelen. Gaat het om een review die je hebt ontvangen of een review die je zelf hebt geschreven? Hieronder lees je er alles over.

Een geschreven review verwijderen

Indien je een Google review wilt verwijderen die je zelf hebt geschreven, gaat dit wat gemakkelijker. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een review die je hebt geschreven, maar waar je achteraf spijt van hebt gekregen. Via Google Maps heb je de optie voor ‘mijn google review verwijderen’ of ‘mijn Google recensie verwijderen’ zodat je een geschreven review of recensie kunt weghalen. Op deze manier kun jij je Google recensies beheren.

Een ontvangen review verwijderen

Als je een ontvangen review wilt verwijderen, dan heb je te maken met een situatie die ingewikkelder is. Via Google ontvangen de meeste bedrijven reviews. In de praktijk blijkt dat je hier weinig tot geen invloed op hebt. Als je meerdere negatieve reviews hebt ontvangen, of reviews die ongepast zijn, dan zijn er diverse stappen die je kunt ondernemen. Je hebt de mogelijkheid om Google hierover in te lichten en te vragen of het verwijderd kan worden. Als dit niet succesvol verloopt, dan heb je ook de mogelijkheid om de rechter in te schakelen. Welke stap je ook gaat ondernemen, vaak kan er geen garantie gegeven worden dat het ook daadwerkelijk gaat lukken.

Google review verwijderen: handige tips

Als jij je bezig gaat houden met het verwijderen van negatieve of ongepaste reviews, dan zijn er enkele handige tips die je hierbij kunnen helpen:

  • Google forum voor je verzoeken
    Je kunt geen contact opnemen met Google door te bellen of te chatten. Er is een forum waarop je terecht kunt voor support. Hier kun jij je situatie uitleggen en vragen om de negatieve recensies te verwijderen.
  • Wat voor gevallen verwijderd Google wel?
    Als Google jouw negatieve review niet wilt verwijderen, dan houdt het vaak op. Google kan namelijk niet gedwongen worden om dit te doen. Er zijn bepaalde zaken die Google wel (vaak gelijk) verwijderd, hierbij zou je kunnen denken aan informatie die mensen aanzet tot haat, spam, content dat illegaal is, persoonlijke gegevens van personen en seksuele content.
  • Schakel de rechter in voor hulp
    Indien Google niet meewerkt, is het mogelijk om de rechter in te schakelen.  De rechter zal dan vaak de review bekijken en beoordelen. Als de rechter van mening is dat de review toch verwijderd zal moeten worden, dan krijgt Google de opdracht van de rechter om deze alsnog weg te halen.

Zo ga jij om met negatieve reviews

Als jouw bedrijf negatieve Google reviews heeft, dan is dat erg vervelend. Hiervoor kon je lezen hoe je ervoor kunt zorgen dat deze negatieve reviews verdwijnen. Je kunt dit bij Google aangeven en anders heb je de mogelijkheid om de rechter in te schakelen. Het is als ondernemer erg belangrijk dat je professioneel met de situatie omgaat. Hieronder kun je meer mogelijkheden vinden hoe jij als ondernemer om kunt gaan met negatieve reviews.

Geef altijd een reactie

Het is belangrijk om als ondernemer altijd een reactie te geven op de reviews die je hebt ontvangen. Op deze manier kan het bedrijf ook zijn eigen kant van het verhaal laten horen. Reageer op de negatieve, maar ook op de positieve reviews. Op deze manier kom je als bedrijf betrokken over en bestaat de kans dat je met jouw bericht bepaalde klanten toch kunt overtuigen dat je als ondernemer op de juiste manier hebt gehandeld.

Vraag klanten om hulp

Als klanten een negatieve review hebben geschreven, is het belangrijk dat je contact opneemt met deze mensen. Doel hierbij is dat jullie een oplossing vinden voor de situatie zodat de klant uiteindelijk zijn of haar negatieve review kan aanpassen. Op deze manier is je negatieve review verdwenen, maar krijg je er ook een klant voor terug die alsnog tevreden is.

Tevreden? Graag een review!

Als klanten niet tevreden zijn, dan maken ze vaak wel tijd om een negatieve review achter te laten. De klanten die erg blij zijn met een dienst of product, hoor je vaak niet. Als ondernemer is het relevant dat je ook deze mensen oproept om een review te plaatsen. Op deze manier geef je de positieve reviews de kans om te heersen en vallen de negatieve reviews niet meer zo op. Hoe meer positieve reviews je hebt, hoe kleiner de kans dat potentiele klanten echt waarde hechten aan de informatie in de negatieve reviews.

Schakel een specialist in

Negatieve reviews kunnen een bedrijf behoorlijk raken. Vooral als blijkt dat je te maken hebt met veel negatieve informatie omtrent je bedrijf, kan dit ervoor zorgen dat bestaande klanten en potentiele klanten minder vertrouwen hebben in je bedrijf. Klanten stappen dan al gauw over naar één van je concurrenten. Door een specialist in te schakelen kun je er alles aan doen om dit te voorkomen. Sector 7 heeft veel ervaring met het analyseren van je reputatie online en kan ook bekijken met wat voor soort negatieve reviews jouw bedrijf te maken heeft. Aan de hand van deze informatie zal er een plan worden opgesteld om deze negatieve reviews terug te dringen, maar ook om meer positieve reviews te krijgen. Wij kijken graag met je mee en zullen er alles aan doen om jouw bedrijf weer positief op de kaart te zetten.