Teksten laten redigeren? Hier lees je er alles over

Redigeren van een geschreven tekst is deze nakijken en eventueel verbeteren voordat er publicatie plaats gaat vinden. Om wat voor tekst het ook gaat, het redigeren van een tekst zorgt ervoor dat je tekst er enkel op vooruit zal gaan. Een professionele tekstschrijver zal namelijk anders tegen de tekst aan kijken. De bestaande boodschap zal nog sterker worden en de tekst zal gecontroleerd worden op spellings- en grammaticafouten.  Wil je ook graag een tekst zonder fouten met een fijne en logische opbouw? Een tekstschrijver kan de tekst redigeren en ervoor zorgen dat jouw tekst prettig leesbaar is voor jouw doelgroep. In dit artikel lees je er alles over.

Redigeren betekenis

Voor veel mensen is het niet duidelijk wat precies de betekenis is van redigeren. De meeste mensen denken dat een tekst redigeren hetzelfde is als het herschrijven van een tekst. Wat is redigeren precies? Het redigeren is het na kijken van een geschreven tekst. Deze wordt gedurende het redigeren verbeterd. Als het redigeren is gedaan, dan kan publicatie van het stuk plaatsvinden. Het redigeren van teksten wordt gedaan om een tekst te verbeteren. Denk hierbij aan onderstaande zaken:

  • Er worden spellingsfouten uit de tekst gehaald.
  • Er worden grammaticafouten uit de tekst gehaald.
  • Er wordt bekeken of er sprake is van een logische opbouw van de tekst.
  • De tekst kan worden ingekort.
  • De opmaak van de tekst wordt aangepast.

Omdat veel mensen het redigeren en herschrijven van een tekst door elkaar halen, is het goed om op de hoogte te zijn van het verschil. Het verschil tussen het redigeren en herschrijven van een tekst, is dat bij het redigeren van een tekst de inhoud niet zal veranderen. De laatste punten worden op de i gezet en er is aandacht voor de opmaak. Als we het hebben over het herschrijven van een tekst, dan zal er vaak een geheel nieuwe tekst worden samengesteld. De kans bestaat dat de oude tekst niet meer te herkennen is. Het onderwerp en de genoemde informatie zal vaak nog wel gelijk blijven.

Tekst redigeren: tips

Als je een redigeer opdracht hebt voor een tekstschrijver of zelf aan de slag wilt om teksten te redigeren, zijn er enkele waardevolle tips die je hierbij kunnen helpen. Het redigeren van teksten zorgt er op deze manier voor dat de teksten nog beter en kwalitatiever worden dan voorheen.

Ken je doelgroep

Als er een tekst is geschreven, is het belangrijk dat de doelgroep bekend is. Een groep jongeren moet namelijk anders aangesproken worden dan de groep mensen die bijna met pensioen gaan. Door hier rekening mee te houden zorg je ervoor dat de doelgroep zich meer aangesproken voelt. Spreek de taal van de doelgroep en je zal al gauw merken dat de teksten vaker gelezen worden.

Logische opbouw van de tekst

Als je een tekst laat schrijven, dan wil je natuurlijk dat deze duidelijk is voor de doelgroep. Een duidelijke structuur en logische opbouw van de tekst zorgt ervoor dat de tekst te begrijpen is voor elke lezer.  Je moet de inleiding, middenstuk en eindstuk gemakkelijk kunnen herkennen. Aan het begin van de tekst moet de doel en boodschap al helder zijn.

Wees consistent in de tekst

Als je een tekst schrijft, dan is het erg belangrijk dat je consistent bent in je keuzes. Je kunt de lezers niet eerst aanspreken met ‘je’ om vervolgens de lezer in het laatste stuk toch met ‘u’ aan te spreken. Kies één vorm en probeer dit aan te houden.

Grammatica- en spellingsfouten

Het redigeren van een tekst houdt ook in dat je alle grammatica- en spellingsfouten uit de tekst haalt. Hierbij let je op de spelling van woorden, maar ook of bijvoorbeeld uitdrukkingen juist worden gebruikt. De d’s en t’s gaan vaak fout en de kans bestaat dat er typefouten in zitten die de schrijver over het hoofd heeft gezien. Denk bijvoorbeeld aan ‘neit’ in plaats van ‘niet’ en ‘ni’ in plaats van ‘in’. Het zijn fouten die iedereen kunnen overkomen. Als je een tekstschrijver inhuurt om jouw teksten te redigeren, is de kans al een stuk kleiner dat dit jou overkomt.

Vergeet geen belangrijke punten

Als jij je zelf bezig houdt met het redigeren van teksten, is het aan te raden om een persoonlijke checklist op te stellen die te gebruiken is bij elke tekst die je nakijkt. Een checklist zorgt ervoor dat je niks vergeet. Je hoeft enkel de punten af te vinken die bekeken zijn.

Bovenstaande handige tips zorgen ervoor dat je als resultaat een foutloze tekst krijgt die te begrijpen is voor de doelgroep.

Wat voor teksten komen in aanmerking voor redigeren?

Je kunt een manuscript redigeren, maar ook het redigeren van een jaarverslag of boek wordt vaak gedaan. Hieronder kun je voorbeelden vinden van enkele redigeeropdrachten. Dit zijn natuurlijk enkele voorbeelden. Elke tekst kan in principe in aanmerking komen voor redigeren.

  • Het redigeren van een artikel voor een tijdschrift
  • Het redigeren van een nieuwsbericht
  • Het redigeren van een jaarverslag of ander belangrijke document
  • Het redigeren van een boek
  • Het redigeren van blogartikel

Waardevolle feedback

Als je teksten laat redigeren door een professional, dan zal dit er ook voor zorgen dat je de schrijver van de tekst zal groeien. De feedback en tips die terug worden gegeven, kunnen dan namelijk worden toegepast als er weer nieuwe teksten worden geschreven. Op deze manier zorgt het inschakelen van een tekst professional voor het redigeren van een tekst ervoor dat de schrijver zichzelf ook kan ontwikkelen en groeien.

Laat je teksten redigeren

Je hebt teksten klaar liggen om te publiceren, maar je wilt graag dat er even naar gekeken wordt vanuit een professioneel oogpunt. Stuur de teksten op naar Sector 7 en wij zorgen ervoor dat de laatste puntjes op de i worden gezet. Sector 7 werkt samen met tekstschrijvers die dagelijks bezig zijn met redigeer opdrachten. Zij hebben veel ervaring met het verbeteren van teksten op bijvoorbeeld spel- en grammaticafouten. Ook zorgen zij ervoor dat de tekst een logische opbouw heeft. Wij zorgen ervoor dat er een stuk klaar ligt dat helemaal klaar is voor publicatie.