Wat kan een copywriter voor jou betekenen? + SEO Tips

Een copywriter is een tekstschrijver die zich bezighoudt met het schrijven van kwalitatieve reclameteksten. Hij of zij kiest zijn woorden slim en weet precies wat er geschreven moet worden om de doelgroep te bereiken. Als bedrijf kun je een copywriter inschakelen om web content te schrijven. Deze wervende teksten zorgen er op den duur voor dat de vindbaarheid van je bedrijf in zoekmachines zoals Google zal verbeteren. Als ondernemer merk je al gauw dat de pageviews stijgen. Als je een copywriter wilt inschakelen voor een opdracht, dan is het te begrijpen dat je nog bepaalde vragen hebt. Wat is copywriting en wat kan een copywriter voor jou betekenen? Hier lees je alles wat je moet weten.

Wat is een copywriter?

Een copywriter is een tekstschrijver die zich vooral bezighoudt met het schrijven van reclameteksten. De copywriter betekenis is een specialist in het schrijven van reclameteksten.  Hij of zij is gespecialiseerd in het schrijven van interessante wervende teksten. Copywriting kun je leren bij diverse studies. Denk hierbij aan opleidingen zoals Journalistiek, Media, Informatie & Communicatie, Nederlandse Taal en Cultuur en Marketing en Communicatie. Daarnaast zijn er genoeg copywriters die bewijzen dat je niet per se een studie nodig hebt om succesvol te zijn als copywriter. Als je als tekstschrijver beschikt over een flinke dosis creativiteit en je gemakkelijk een wervende tekst uit je mouw kunt schudden, is dit een vak waar een tekstschrijver zich al gauw thuis kan voelen.

Wat doet een copywriter?

Een copywriter is creatief bezig met het spelen van woorden. Het resultaat hiervan is een wervende tekst. Veel copywriters zijn werkzaam voor een media- of communicatie bedrijf. De meeste copywriters werken echter op freelance basis. Gedurende hun opdrachten werken zij veel samen met marketeers en redacteuren. Als we het hebben over copywriting, dan is er verschil in ‘long copy’ en ‘short copy’. Als we het hebben over short copy, dan kun je denken aan het bedenken van een hele pakkende slogan. Long copy is bijvoorbeeld de tekst die je kunt vinden in een jaarverslag of brochure.

Wat kan een copywriter voor jou betekenen?

Als ondernemer zijn er diverse zaken waar je een copywriter voor kunt inschakelen. Veel ondernemers zijn geïnteresseerd in SEO copywriting. Er worden dan teksten geschreven voor websites waarbij er aandacht wordt besteedt aan de online zichtbaarheid van je website. De teksten scoren goed op bepaalde zoekwoorden in de zoekmachines waardoor jouw website in principe gratis bezoekers krijgt. Een copywriter kan aan de slag gaan met diverse opdrachten. In overleg is alles mogelijk, maar hieronder kun je al enkele opdrachten vinden die je kunt geven aan een copywriter:

  • Het schrijven van een pakkende advertentietekst voor een nieuw product of dienst van je bedrijf
  • Het schrijven van een pakkende brochuretekst of tekst die geplaatst kan worden in een folder
  • Het schrijven van een krachtige slogan voor een nieuw bedrijf. Ook kan een bestaand bedrijf aan de slag gaan met het ontwikkelen van een nieuwe slogan
  • Het uitschrijven van een interview voor in de nieuwsbrief of krant van je bedrijf.
  • Het schrijven van een jaarverslag voor diverse bedrijven
  • Het schrijven van aansprekende blogs die op de bedrijfswebsite geplaatst kunnen worden
  • Het schrijven van interessante columns waar de doelgroep zich kan herkennen.
  • Het opstellen van nieuwsberichten  en persberichten voor bedrijven. Vaak moeten deze kort en krachtig opgesteld worden.
  • Een copywriter kan aan de slag gaan met het schrijven van e-mails die bezoekers krijgen als zij zich bijvoorbeeld aanmelden voor de nieuwsbrief van je bedrijf.

Copywriting tips

Als je wervende teksten of reclameteksten nodig hebt, kun je twee dingen doen. Je kunt zelf bekijken hoe je het best een wervende tekst in elkaar kunt zetten, of je kiest ervoor om een professional in te schakelen. Hieronder lees je de beste copywriting tips die je kunnen helpen om een goede wervende tekst in elkaar te zetten.

Wat is het doel?

Als je een wervende tekst gaat opstellen, is het goed om je allereerst af te vragen wat je precies wilt bereiken met de tekst die je gaat schrijven. Wil je een product of dienst verkopen of is het erg belangrijk dat de lezer zich gaat aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief van de website? Door dit in beeld te hebben is het voor de tekstschrijver duidelijk welke boodschap uiteindelijk overgebracht zal moeten worden in de tekst. Andere doelen kunnen zijn: een donatie ontvangen voor een goed doel of mensen te overtuigen om te stemmen.

Voor wie schrijf je de tekst

Een goede reclametekst spreekt de lezer aan. Om als tekstschrijver een tekst te kunnen schrijven die de lezer aanspreekt, is het relevant om in kaart te brengen wie de lezer precies is. Als jij je doelgroep in beeld hebt, is het gemakkelijker om een tekst te schrijven waar de lezer zichzelf in herkent. Als de doelgroep bekend is, is het ook mogelijk om de schrijf toon hierop aan te passen. Een middelbare scholier zal namelijk anders worden aangesproken dan de ouderen die wonen in een bejaardenhuis.

Ga voor een cursus Copywriting

Als je het als tekstschrijver nog lastig vindt om wervende reclameteksten te schrijven, is het mogelijk om hiervoor een cursus Copywriting te volgen. In korte tijd zal je alle fijne kneepjes van het vak leren zodat je al snel aan de slag kunt met het schrijven van je eigen wervende teksten. Bepaalde schrijftips kunnen ervoor zorgen dat je tekst al stukken beter is. De meeste cursussen voor Copywriting bestaan uit enkele modules.

Schakel een specialist in

Ben je op zoek naar een SEO copywriter? Dan kan Sector 7 je hier bij helpen. Wij werken samen met professionele copywriters die dagelijks bezig zijn met het opzetten van kwalitatieve reclameteksten. Gedurende het schrijven van deze wervende teksten is er altijd oog voor SEO. Wij zorgen ervoor dat de online zichtbaarheid van jouw website op den duur zal verbeteren. Wij zijn ons ervan bewust dat elk bedrijf anders is, daarom is elke opdracht voor ons uniek en doen wij er alles aan om tot een succesvol resultaat te komen.